Home / Bunyós coaching aok

Bunyós coaching aok

Mozgás és önismeret, testi- lelki- és szakmai fejlődés.

Az integrált szakmai személyiség fejlesztése, nem csak vezetőknek.

A bunyós coaching programok gyújtópontjában hasonló témák állnak, mint amilyenekkel coaching üléseken foglalkozunk.

A programban résztvevők integrált fejődését támogatjuk: a résztvevők

 • a körülöttük kialakult helyzeteket, problémákat, elakadásokat felismerik, elfogadják és megértik,
 • tudatosítják saját szerepüket, felelősségüket a helyzetek kialakulásában és fenntartásában; valamint megváltoztatásuk lehetőségében,
 • megoldásokat találhatnak, amelyek segítségével mind saját maguk, mind környezetük pozitív irányban változik, fejlődik.

A módszertan hatására apró, szinte észrevétlen összeköttetések jönnek létre a racionális-, kognitív- és zsigeri szintek és működésmódok között, ami azt eredményezi, hogy a résztvevők fokozatosan egyre magasabb szintű harmóniát érzékelnek gondolataik, érzéseik és cselekvéseik között.

A koncentrált fizikai mozgás és kontaktusok hatására javul a testtudatosság, fejlődik a határozottság, az egyértelmű helyzetek kialakításának igénye, a “tudatosan ösztönös” működésre való képesség.

A módszertant egyéni- és csoportos folyamatok kiegészítéseként, valamint önálló folyamatként is sikeresen alkalmazzuk fejlesztői munkánkban.

Néhány kiemelt helyzet, amikor a legjobb megoldások egyikének tartjuk:

Gyakran találkozunk azzal, hogy azért akadozik a fejlesztői munka, mert olyan témákat kellene megbeszélni, amit a résztvevők nem éreznek szalonképesnek, vagy úgy gondolják, hogy hiába beszélgetünk róla, úgysem változik semmi.

Az ilyen témák feldolgozását kiemelten fontosnak tartjuk. Enélkül a legjobb szándék mellett is csupán felszínes látszatmegoldások születhetnek; vagy erőből véghezvitt változások jönnek létre – de leggyakrabban egyszerűen nem történik semmi. Erre szeretnénk alternatívát kínálni.

Példák:

 • “Egyszerűen nem találom a hangot a főnökömmel.”
 • “Nem bírom elviselni a kollégáimat, főleg xy-t!”
 • “Teljesen tanácstalan vagyok, legszíveseben lelépnék, de azt sem tudom, jó megoldás-e…”
 • “Vezetnék én, ha hagynák – de amúgy sincs semmi eszközöm.”
 • “Nem tudom, elég jól végzem-e a munkámat, nincs, aki segítsen.”
 • “Annyi feszültség rakódik rám, már aludni sem tudok!”
 • “Úszom munkában, semmi másra nincs időm, elegem van!”
 • “Semmi örömet nem lelek a munkámban, csak a pénzért csinálom – és szép lassan kiégek.”
 • … és még folytathatnánk a sort hosszasan.

A bunyós coaching program felépítése

Akár egy-két napos csoportos önismereti programról, vagy egyéni folyamatról van szó, a módszertani felépítés szinte ugyanaz. Feldolgozzuk a helyzetet, meghatározzuk a célokat és azok elérésén dolgozunk.

A program során fókuszált coaching-beszélgetések és edzés-elemek váltogatják egymást. Az edzések felépítése szorosan igazodik a helyzethez, témához és célokhoz. Csoportos munkában a résztvevők egymásnak adott visszajelzéseire erősen építkezünk. Az edzésprogramot, a terhelést minden esetben a résztvevők fizikai állapotához, felkészültségéhez igazítjuk.

Résztvevőink szerint:

 • A bunyós coaching nem edzés, nem verekedés, sem lelkizés - viszont mind a három van benne. Azon keresztül, hogy > mozgunk - történetesen “bunyós edzésen” veszünk részt, és > jókat beszélgetünk (pl. a fenti témákról), > ráadásul ezt a kettőt összhangba is hozzuk, komoly lelki, önismereti és szakmai feljődésen megyünk keresztül.

 • Az én szemszögemből nézve a tegnap volt az áttörés. Egészen más volt minden, mint korábban. Úgy éreztem magam, mint egy valódi edzésen, ahova én odavaló vagyok. Eddig sem volt kétségem, hogy jól teszem, hogy ezt az utat járom, de ez más:  jó helyen voltam, nekem való helyen voltam tegnap.

 • Tudatos voltam - azt hiszem, mondhatom - minden másodpercben. És fizikailag is kemény, jó edzés volt; és bár nem akartam maratont futni utána, de nem is omlottam össze. Élveztem ebből a szemszögből is. És most, hogy visszagondolok, az is beugrik, hogy nem csak a saját "izzadságomat" láttam.

 • És persze ezzel együtt is, sőt méginkább: éberség! Nem keressük a "minden mindegy postások" pofonját, mert még a végén megtaláljuk. De ha úgy hozza a sors, megvédjük magunkat, és a nekünk kedveseket (mert ugye "a gazembereket a tisztességesek gyávasága élteti")

 • Tudatilag azt mondanám, más állapotban voltam. Nem is tudom, mi vitt előre. Pár hete még azt mondhattam el, hogy soha életemben még csak el sem eresztettem egy ütést vagy rúgást emberre, ma meg egy bunyóban megyek előre, rúgok, ütök, védekezek; és közben tudatában vagyok annak amit csinálok. Komolyan, nem hittem volna... Olyan energiá(k)ról kaptam tanúbizonyságot, amit eddig nem ismertem, nem használtam. Mintha egy bringán lenne elektromos rásegítes, de csak most mutatta meg valaki, hol kell bekapcsolni.

Bónuszként fittebbek, “egészebbek” leszünk.”